Składniki: 0,5 kg kapusty, 1 łyżeczka sody, sól, ciepłe mleko, 4 szklanki mąki pszennej, 1 duża marchew, ocet.
Do miski wsypujemy mąkę, sodę, sól, wlewamy mleko i zagniatamy ciasto jak na pierogi. Kapustę drobno siekamy i podsmażamy, dodajemy do niej startą marchew, sól, trochę octu i smażymy do gotowości. Ciasto rozwałkowujemy na cienko. Wykładamy nadzienie na ciasto. Formujemy rolkę i kroimy na plasterki do 4 centymetrów. Umieszczamy na głębokiej patelni i wlewamy gorącą wodę – co najmniej do połowy głębokości patelni. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Pierogi leniwe z kapustą są proste w przygotowaniu i smaczne.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!