Składniki: 1 szklanka białej fasoli, 4 łyżki mąki, 1 jajko, 1 łyżka cukru, drożdże, 1 łyżeczka soli, 200 ml ciepłej wody, przyprawy: gałka muszkatołowa, papryka, kurkuma – wszystkiego po 1/3 łyżeczki, olej roślinny do smażenia, nasiona sezamu lub maku.
Fasolę namoczyć na noc. Ugotować i zrobić puree. Do wody dodać drożdży i wymieszać. Do miski wyłożyć puree z fasoli, dodać cukier, mąkę, sól, jajko, przyprawy. Dobrze wymieszać i zostawić na godzinę. Wykładać łyżką na rozgrzaną patelnię. Każdy placek posypać nasionami sezamu lub makiem. Oładki z fasolą podawać z miodem lub dżemem, można ze śmietaną i z kawiorem.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!