Prosta receptura
Kwas chlebowy można jednak łatwo przygotować własnoręcznie i to kilkoma sposobami. Jednakże rzeczą bardzo istotną w tym procesie jest to, że chleb, a więc podstawa produkcji napoju, musi być dobrej jakości, przygotowany na zakwasie, bez chemicznych „polepszaczy” i spulchniaczy.
Składniki: 500 g czerstwego chleba razowego; 250 g czerstwego chleba żytniego; 5 litrów wody; 20 g drożdży; 150 g cukru (można też dodać miodu, co uszlachetni smak napoju).
Przygotowanie: chleb pokroić w kostkę (wcześniej pieczywo można włożyć na chwilę do piekarnika, by otrzymać bogatszy smak goryczki) i przełożyć do dużego naczynia, Zalać pokrojony chleb gorącą wodą, przykryć gazą i odstawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po upływie doby przecedzić mieszankę, chleb delikatnie wycisnąć. Do odcedzonej mieszanki dodać cukier. W osobnym naczyniu rozrobić drożdże z wodą i odrobiną cukru i po około 15 minutach można je dodać do mieszanki. Wymieszać całość, przykryć gazą i odstawić w ciepłe i suche miejsce na kolejne 24 godziny. Po tym czasie otrzymany kwas chlebowy trzeba kolejny raz przecedzić i przelać do butelek (do ⅔ ich pojemności). Jeśli się chce uzyskać ciekawszy smak, należy dodać do butelek kilka sztuk rodzynek, skórkę z cytryny albo miętę.
Przygotowany w ten sposób kwas chlebowy będzie się nadawał do spożycia po upływie co najmniej trzech dni. Przechowuje się go w lodówce albo w chłodnej piwnicy, a spożyć go najlepiej w ciągu miesiąca.
Jeśli kwas chlebowy miałby być przechowywany dłużej, warto korek przymocować solidniej, lub zastosować butelki z zamknięciem typu krachla – bo napój ma właściwości „wybuchowe”. Już sam Jan Szyttler – kuchmistrz na dworze ostatniego króla Polski, Stanisława Augusta Poniatowskiego, a potem autor świetnych książek kucharskich podkreślał, iż kwas „w odkorkowaniu ma on moc wina szampańskiego, nieostrożność przeto zupełnie go z butelki wypędzić może”.
RES
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!