Litewski przysmaki
Jest ich wiele, ale bez wątpienia warto tu przywołać dania wręcz emblematyczne – litewski chłodnik i cepeliny – o czym w kolejnym odcinku.
Prócz nich nie wolno pominąć następujących potraw:
Kibiny – wspaniałe, karaimskie pierogi, obecne zwłaszcza w okolicach Trok; wypełnione z jagnięciną, a także twarogiem i szpinakiem, żółtym serem i warzywami oraz… czekoladą. Kibiny podaje się z aromatycznym bulionem.
Kastinys – krem zrobiony ze śmietany, masła, czosnku i ziół. To idealny i niezastąpiony dodatek do ziemniaków pieczonych w ognisku, ale też gotowanych, podawanych na gorąco. Można też go kupić produkowany przemysłowo.
Kugelis – to po prostu babka ziemniaczana z kawałkami kurczaka. Kugelis zapiekany jest w tradycyjnych glinianych naczyniach, by nabrał niepowtarzalnego smaku.
Kołduny – pierożki wypełnione znakomitym mięsnym farszem, najczęściej gotowane w wodzie i podawane ze śmietaną. Równie pyszne są te smażone na głębokim oleju na chrupko i podawane z sosem czosnkowy lub ostrym. Mogą też być serwowane w rosole lub w barszczu. Co roku w miejscowości Viduklė organizowane jest święto kołdunów podczas, którego odbywają się zawody w robieniu, a potem w jedzeniu tych małych pierożków.
Skilandis – jest to twarda, suszona wędlina o wyraźnym smaku po polsku zwana kindziukiem. Wytwarza się ją z najlepszego gatunkowo mięsa – z szynki, polędwicy i łopatki.
RES
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!