Składniki: 300 g buraków, 2 łyżki kaszy manny, 2 łyżki masła, 2 łyżki mleka, 2 łyżki mąki, 2 jajka, pół szklanki rodzynków, sól.
Ugotować buraki, obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Umyć rodzynki. Buraki i rodzynki włożyć do garnka, dodać mleko, masło i gotować na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie powoli wsypywać kaszę manną i gotować przez kolejne 10 minut, aż do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i poczekać aż ostygnie. Dodać jajka i dobrze wymieszać. Ulepić kotlety z buraków, obtoczyć w mące i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Podawać ze śmietaną.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!