Zapomniane danie naszych przodków w czasie Wielkiego Postu. Łatwe do wykonania smaczne. W zasadzie trudno powiedzieć, czemu mówi się na to kisiel bo konsystencja jest bardzo gęsta. Składniki: 1 szklanka grochu, 3 cebule, 500 ml wody, 1 łyżeczka soli, szczypiorek do dekoracji.
Szklankę suchego grochu zmielić na mąkę. Można kupić gotową mąkę grochową. Do mąki grochowej wlewamy niewielką ilość wody i dobrze mieszamy. Wlewamy całość do wrzątku i gotujemy 20 minut. Doprawiamy solą. Po ugotowaniu wlewamy do naczynia i zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie można pokroić cebule w krążki i usmażyć na złoty kolor. Delikatnie wyjmujemy kisiel z grochu z naczynia i dekorujemy szczypiorkiem.
Smakosz Kresowy
1 komentarz
Anna
4 września 2015 o 13:55A co robimy z cebulą? Nie ma jej w masie grochowej i nie widać jej na potrawie. Więc gdzie???