Składniki: pół szklanki parzonego ryżu długoziarnistego, 40 g masła, 3 jajka, 600 ml mleka, 750 g dynii oczyszczonej ze skóry, pół szklanki wody, 3 łyżki rodzynków, 2 łyżki cukru.
Obrać dynię i ugotować do miękkości. Następnie wlać mleko, wypłukany ryż i gotować przez kolejne 30 minut. Zanim ryż się ugotuje, myjemy rodzynki. Dodajemy do ryżu rodzynki, masło, dobrze mieszamy i odstawiamy aby ostygło. Następnie wbijamy jajka, dodajemy cukier i znowu mieszamy.
Formę smarujemy masłem i wykładamy masę z dyni i ryżu. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Czekamy aż ostygnie i dopiero wtedy wyjmujemy z formy i kroimy na kawałki. Jesienna zapiekanka z dyni i ryżu może być podawana z dżemem lub miodem.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!