Składniki: 190 g mąki, 60 g cukru pudru, 125 g masła (zimnego), 1 żółtko, szczypta soli, 1 łyżka kakao.
Wymieszać mąkę z solą i cukrem pudrem. Dodać pokrojone zimne masło i dobrze wymieszać. Dodać żółtko i ugniatać ciasto aby stało się miękkie i elastyczne. Teraz dzielimy ciasto na dwie części: do jednej dodajemy łyżkę kakao. Wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Następnie wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy je na grubość 3 milimetrów i nadajemy mu formę guzika. Czas na pieczenie. Ciasteczka pieczemy przez 8-10 minut w temperaturze 175 C w uprzednio rozgrzanym piekarniku.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!