Zupa z chleba
Jednak chleb może też być wspaniałym składnikiem wielu potraw! Oto przepis na jedną z nich, zapomnianą, a niezwykle prostą w przyrządzeniu zupę z chleba.
Składniki: 1,5 l bulionu wygotowanego z mięsa, 0,5 l czerwonego wina, 4–5 żółtek, 200 g wnętrza dobrego chleba razowego (czyli tzw. „ośrodka”),1 łyżka masła.
Wykonanie: „ośrodek” chleba razowego udusić na gęstą masę z bulionem, przetrzeć przez sito, dodać wino. Lejąc zupę do wazy zaciągnąć ją żółtkami jajek.
Chleb, święty chleb
Na zakończenie ponownie oddajmy głos Zygmuntowi Glogerowi i jego fenomenalnej „Encyklopedii staropolskiej”:
„Siadając do posiłku, zawsze Polacy zdejmują nakrycie z głowy, a gdy kęs chleba upadnie na ziemię, podnosząc go całują jakby dla przeproszenia za zniewagę. Żywo to przypomina słowa broszury «Dworstwo obyczajów» z r. 1674: «Czemu chleb, kiedy z trafunku na ziemię upadnie, całujemy podniósłszy? – bowiem chleb jest święty». Na stole ziemianina polskiego, w świetlicy, gdzie przyjmował gości, zawsze leżał bochen chleba, białym lnianym domowej roboty obrusem lub ręcznikiem przysłonięty. Tak bywało niegdyś we wszystkich dworach szlachty, i dziś jeszcze widzieć to można u zagrodowej szlachty i włościan…”.
Dziś sztuka pieczenia prawdziwego polskiego chleba – bez różnych chemicznych „polepszaczy” i podobnych „wynalazków” – odradza się systematycznie w całym kraju. W końcu jak przestrzega stare ludowe przysłowie:
„Piekarza, który głodem morzy, nie chowaj na cmentarzu”!
RES
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!