Składniki: 500 g mąki pszennej, 250 g puree z marchwi, 125 g masła, szklanka cukru, 3 jajka, 20 g drożdży.
Do miski wlać 1/2 szklanki ciepłej wody, rozpuścić drożdże, dodać startą marchewkę, jajka, wsypać szklankę przesianej mąki, wymieszać, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto urośnie wsypać pozostałą mąkę, dodać masło, cukier, wanilię, skórkę, sól, zagnieść i postawić do wtórnego wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie dobrze, umieścić go w naoliwionej formie i wstawić do piekarnika na około 1 godzinę do pieczenia. Gotowa babka marchewkowa powinna mieć jasny kolor i przyjemny zapach – wtedy i smak będzie równie dobry.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!