Składniki: 1 puszka białej fasoli (w sosie własnym), 300 g oleju roślinnego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki soku z cytryny.
Sos z fasoli robi się łatwo, jest bardzo podobny do majonezu. Zlać wodę z fasoli i zrobić puree. Dodać olej roślinny i zmiksować. Na końcu dodać musztardę, sól, cukier i sok z cytryny. Zmiksować jeszcze raz i sos fasolowy jest gotowy. Można też robić sos fasolowy ze zwykłej surowej fasoli – trzeba ją na noc zamoczyć i potem ugotować, tylko wodę nie do końca zlewać. Następny etap jest taki sam jak powyżej. Sos fasolowy jest świetny do polania pierogów!
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!