Prezent dla młodych gospodyń
Cóż, owe cztery powyższe opowieści podsumować chyba można jedynie równie głęboką uwagą dobrego wojaka Józefa Szwejka, który jak wiemy zwykł mawiać:
„Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było”,
i niech każdy „do wierzenia” wybierze legendę mu najbliższą!
Jak jednak ów Boeuf Stroganow wyglądał „w oryginale”, w drugiej połowie XIX wieku, gdy powstawał? Tu z pomocą przychodzi nam nieoceniona, najpopularniejsza w przedrewolucyjnej Rosji książka kucharska Jeleny Iwanownej Mołochowiec „Prezent dla młodych gospodyń domowych lub sposób na zmniejszenie kosztów gospodarstwa domowego”, która ukazała się po raz pierwszy w roku 1861 i doczekała się kilkudziesięciu wydań! Dodajmy – książka znakomita, ważna również i dla autora tych słów, bo z niej właśnie tajniki „gospodarstwa domowego” zgłębiała – z sukcesem – moja Babcia na prywatnej pensji dla dziewcząt w Moskwie…
Polski przekład owej rosyjskiej książki kucharskiej ukazał się dopiero w okresie II Rzeczypospolitej (Helena Mołochowiec, „Wielka ilustrowana książka kucharska z wielobarwnemi ilustracjami”, Warszawa 1929) i tu, na stronie 289, znajdziemy przepis na „Pieczeń à la Stroganof z musztardą”:
„Na dwie godziny przed obiadem, wziąć kawałek miękkiej wołowiny, pokroić ją surową, na małe kwadraciki, posypać solą i pieprzem. Przed obiadem wziąć dobrą łyżkę śmietankowego masła i łyżkę mąki, wymieszać, zrumienić lekko, rozprowadzić dwiema szklankami bulionu, zagotować, włożyć łyżeczkę sarepskiej musztardy, trochę pieprzu, wymieszać, zagotować, przecedzić. Przed wydaniem włożyć 2 łyżki świeżej śmietany i łyżkę przesmażonej już masy pomidorowej. Na silnym ogniu zrumienić pieczeń z masłem i cebulą, włożyć ją w sos, nakryć szczelnie pokrywą, pozostawić na ¼ godziny na brzegu płyty, zagotować, podawać”.
Rosyjski historyk gastronomii William Wasiljewicz Pohlebkin, odtwarzający dawne przepisy rodzimej kuchni, uzupełnia, iż zaleca się wlać do śmietany łyżkę lub dwie prawdziwej Madery, zaś najlepszym uzupełnieniem do dania są ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu, z dodatkiem świeżych plasterków pomidora.
RES
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!