Składniki: 250 g wątróbki wołowej lub cielęcej, 2 litry rosołu, mąka, pietruszka, cebula, bułka, sól, pieprz ziarnisty, gałka muszkatołowa (nie koniecznie), 2 żółtka, śmietanka.
Ćwierć kilo wątróbki wołowej lub cielęcej ściągamy ze skórki i kroimy w plasterki. Obsypujemy mąką i smażymy na gorącym smalcu. W tym samym smalcu smażymy bułkę pokrajaną w talarki. Następnie ugniatamy wątróbkę z bułką. Teraz robimy delikatną, rzadką, jasną zasmażkę. Wkładamy masę z lekko pokrajanej pietruszki i cebuli, nalewamy 2 litry rosołu i osoliwszy gotujemy wszystko razem przez 1,5 godziny, a następnie odcedzamy przez sito. Solimy, możemy dodać pieprzu w ziarnkach i (jeśli ktoś lubi) trochę gałki muszkatołowej.
Jeśli wolimy aby zupa z wątróbki była bardziej gęsta, możemy wlać jedno lub 2 żółtka rozbite ze śmietanką. Do tej zupy dodaje się tylko bułkę krajaną w kostkę, smażoną na maśle.
Smakosz Kresowy
1 komentarz
Marek
25 stycznia 2023 o 14:29ok