Zapiekanka „Kurnik”

9 lipca 2013

Zapiekanka "Kurnik"

Zapiekanka „Kurnik”

Składniki: 800 g ciasta francuskiego, 500 g piersi kurczaka, 400 g pieczarek, 3-4 cebule, 1 szklanka mleka, 1 jajko, szklanka mąki, sól i pieprz.

Pierś kurczaka ugotować i pokroić w paski. Podsmażyć grzyby z cebulą. Do mleka dodać jajko sól, mąkę, zrobić naleśniki. Ciasto francuskie dzielimy na dwie nierówne części.






Na dno formy układamy większą część ciasta, na niej pierś kurczaka, którą lekko solimy. Potem na warstwę kurczaka kładziemy kilka naleśników. Kolejna warstwa to grzyby z cebulą, do których dodajemy trochę soli i pieprzu. Na górze ostatnia warstwa z francuskiego ciasta. Brzegi ciasta dobrze zlepiamy. Widelcem z góry robimy dziureczki i smarujemy jajkiem. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 C.

Smakosz Kresowy

Podziel się tym z innymi. Udostępnij na:

Komentarze nawołujące do przemocy, zawierające zniesławienia, wulgaryzmy, groźby karalne lub spam będą usuwane. Również wpisy osób podających nieprawdziwy email.

1 odpowiedź Zapiekanka „Kurnik”

  1. jak muffinki Odpowiedz

    30 stycznia 2017 w 18:56

    Wygląda fantastycznie. Trudno się je robi?
    Świetnie wygląda! Długo się je robi?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *