Przepis na Wigilię z dawnej „Kucharki Litewskiej”: zupa z grzybów maślna lub postna.
Kilkanaście pięknych, dużych, ususzonych borowików wypłókać, nastawić w garnku z rozmaitą włoszczyzną, parą cebul, marchwi, kilku ziarnami angielskiego pieprzu i zalawszy wodą, gotować to wszystko, aż grzyby będą miękkie.
Skoro przestygnie, sklarować kilku białkami i znowu z niemi zagotować, po czem przecedzić przez sito do wazy, gdzie posiekany kopr czy pietruszka zielona być powinny. Do tej zupy spuszczają się kluski zaparzane, albo makaron włoski, lub kaszka gęsta z drobnych krupek w kostki krajana. Można tę zupę dawać i bez masła, ale trzeba dodać do niej ugotowanych kalafiorów, lub pokrajanych szparagów.
Dla odmiany robi się także i kwaskowatą: dolać do smaku z grzybów burakowego rosołu, a na wydaniu zabielić suto śmietaną. Do tej ostatniej zupy farsz z ryby, grzyby poszatkowaue w paski, lub pierożki podsmażone grzybowe są najwłaściwsze.
Kucharka Litewska (Wilno, 1881)
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!