Składniki: 30 g żelatyny, pomarańcze, banany (mogą być ananasy konserwowe), biskwity, 750 g jogurtu, 250 g soku pomarańczowego, jeżyny, jagody i mięta do dekoracji.
Żelatynę zalać sokiem pomarańczowym i pozostawić do spęcznienia. Pomarańcze pokroić w krążki, banany i biskwity w kostkę. Kiedy żelatyna spęcznieje postawić na ogień dopóki się nie rozpuści (ale nie gotować). Kiedy ostygnie wymieszać z jogurtem.
Półokrągłą miskę wyłożyć folią. Wkładać pokrojone pomarańcze (można na brzegach miski), kolejnymi warstwami układać biskwity i banany (lub ananasy) – zrobić kilka warstw. Na koniec zalać żelatyną wymieszaną z jogurtem i wstawić do lodówki na noc. Do stołu udekorować jeżynami (jagodami) i miętą. Tort futbolowy to prosty i smaczny deser.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!