Czegoś podobnego na łotewskim rynku jeszcze nie było! 25 tys. gotowanych jaj na godzinę. I nie jest to wcale próba pobicia rekordu Guinessa…
Łotewski producent jaj Balticovo zainwestował w nową, w pełni zautomatyzowaną linię produkcyjną 300 tys. euro. Maszyny nie tylko jaja ugotują, ale również obiorą je ze skorupki i zapakują. Co miesiąc z fabryki wyjedzie poza granice kraju 60-80 tys. sztuk. Będą też sprzedawane na Łotwie przez duże sieci handlowe.
Ugotowane, obrane i zapakowane próżniowo, mają mieć przedłużony okres przydatności do spożycia. Trafią głównie do hoteli i zakładów żywienia zbiorowego. No i zapewne do zapracowanych Łotyszy, którzy jaja lubią, ale nie mają czasu na ich gotowanie i obieranie.
Kresy24.pl
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!