Przepis z dawnej „Kucharki Litewskiej”: paszteciki ponarskie.
Do tych pasztecików trzeba mieć blaszanne lub stalowe karbowane foremki w kształcie małych kubeczków osadzonych na długiej rączce. Zrobić ciasto trochę gęstsze niż na naleśniki, rozgrzać tłustość wieprzową po połowie z masłem, rozparzyć w niej foremki, maczać w cieście i spuszczać do gorącej tłustości aż nabiorą złotawego koloru. Zdejmować ostrożnie z foremek, bo są kruche i smażyć inne dopóki stanie ciasta.
Farsz robić następującym sposobem: ugotowane mięso z kury i szyjki rakowe drobno usiekać, posolić, podsmażyć w łyżce masła, włożyć parę łyżek śmietany, trochę mąki i ogrzać (lecz nie zagotować) uważając aby farsz nie był zbyt gęsty. Nałożyć go na spód foremek, na wierzch kilka szyjek rakowych i natychmiast podawać do stołu, inaczey ciasto zmięknie i zepsuje się. Dla odmiany można ten farsz robić z mózgami.
Kucharka Litewska (Wilno, 1881)
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!