Składniki: 2 kg cukini, 2 kg buraków gotowanych, 1,5 kg cebuli, 2 szklanki cukru, 2 szklanki oleju roślinnego, 1 szklanka octu, 2 łyżki soli.
Obrane cukinie i ugotowane buraki utrzeć na grubej tarce. Cebule pokroić w pierścienie. Do garnka wlać 2 szklanki oleju i kiedy zacznie się gotować dodać cebulę. Dusić przez 15 minut. Następnie dodać cukier, sól, ocet, cukinię i buraki. Dusić przez kolejne 15-20 minut. Włożyć do słoików i dobrze zakręcić. Owinąć w koc i poczekać aż sałatka z buraków i cukini ostygnie.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!