Składniki: 500 g filetu z kurczaka, 1 cebula, 1 jajko, 3 ząbki czosnku, 150 g śmietany 12%, 30 g masła, 100 g żółtego sera, łyżka majonezu, sól, pieprz.
Najpierw robimy sos: ser zetrzeć na grubej tarce, wycisnąć czosnek, dodać śmietanę i łyżkę majonezu. Wszystko wymieszać.
Pierś kurczaka ubić i pokroić na małe kawałki, dodać pokrojoną cebulkę, jajko, sól, pieprz, wszystko dobrze wymieszać. Brytfankę wysmarować masłem. Zrobić kotlety z kurczaka i w piekarniku zapiekać 15–20 minut. Potem zalać sosem każdy kotlet i piec jeszcze 20-25 minut. Kurczak w sosie śmietankowym gotowy.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!