Składniki: 2,5 kg kapusty, 3 ząbki czosnku, 3-4 marchwie. Marynata: 1 litr wody, 0,5-1 szklanka cukru, pół szklanki octu 9%, pół szklanki oleju roślinnego, 2 łyżki soli.
Kapustę drobno posiekać. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Wymieszać kapustę z marchwią. Obrać czosnek i wycisnąć do kapusty. Zrobić marynatę: zagotować wodę, dodać sól, cukier, ocet i olej. Kapustę zalać gorącą marynatą. Przykryć i pozostawić w marynacie na jeden dzień w temperaturze pokojowej. Wystarczy doba by kiszona kapusta na szybko była gotowa.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!