Przepis z dawnej „Kucharki litewskiej”: kiełbasy na piwie na śniadanie
Znamy w Polsce hasło z epoki „słusznie minionej”, że alkoholu przed 13 się nie dostanie. Ba. Mawia się, że gentelmani nie piją przed 12. Co na to kuchnia kresowa? A może by tak… Kiełbasę w piwie na śniadanie?
Świeże kiełbasy – najlepiej białe – włożyć do rondla, zalać lekkim piwem – polecałbym piwo pszeniczne – włożyć kawałek masła, kawałek „suchego buljonu” czyli po prostu kostkę bulionową – wszak to nie jest wynalazek naszych czasów – parę cebul i gotować uważając aby nie przypalić. Pod koniec gotowania można dodać kilka plasterków cytryny dla smaku oraz podsypać sos mąką, aby go zagęścić.
Zaręczam, że takie śniadanie jeszcze nikomu nie zaszkodziło, a i dobrych obyczajów nie naruszyło. No chyba, że zamiast gotowania w piwie osobno na śniadanie podamy piwo i kiełbasę.
2 komentarzy
Moza
1 kwietnia 2019 o 14:19Robiłem takie 2 razy na perełce chmielowej, wyszło przepyszne
Paweł
26 kwietnia 2019 o 10:56To muszę i ja z perełką zrobić,to musi być pychota