Przepis z dawnej „Kucharki litewskiej”: cietrzew pieczony
Obecnie w Polsce cietrzew jest gatunkiem chronionym. W wiekach poprzednich nie znano pojęcia ochrony zwierząt i dzięki temu na kresowych stołach mógł gościć rzeczony cietrzew.
Cietrzewia oskubać i oczyścić, posolić, naszpikować słoniną i piec na rożnie lub w brytfance w piecu podlewając od czasu do czasu rozpuszczonym masłem. „Chcąc go mieć smaczniejszym”, należy po naszpikowaniu owinąć w papier dobrze wysmarowany masłem, i opiec podlewając masłem całość. Należy jednak uważać, aby nie doprowadzić do zapłonu. Jeżeli cietrzew był świeżo upolowany a nie był już młodzieniaszkiem należało takiego cietrzewia zakopać w ziemi na dobę lub zamarynować na kilka dni w occie z korzeniami. Tak przygotowanego ptaka śmiało można jeść z ćwikłą.
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!