Przepis z dawnej „Kucharki Litewskiej”: auszpik do zimnych potraw.
Auszpik to po prostu nóżki w galarecie. A zatem…
Główki i nóżki cielęce opłukać i nastawić z włoszczyzną do ugotowania. Kiedy mięso zacznie odchodzić od kości całość odcedzić, oddzielić tłuszcz. Następnie do garnka z odcedzoną włoszczyzną i mięsem wlać bulionu, dodać octu, trochę soli i zagotować, a następnie pozostawić do ostygnięcia. Rozrobić kilka białek z łyżką wody i wlać całość do garnka i gotować na wolnym ogniu. Następnie do naczynia które posłuży za formę wlewamy ów płyn, kroimy na drobniejsze kawałki ugotowaną włoszczyznę i mięso i zalewamy „wywarem” i odstawiamy w zimne miejsce, żeby galareta się ścięła.
2 komentarzy
Janek
9 lutego 2018 o 03:05Wiem z innych przepisów że białko ubite na piane, zmieszane z rosołem na galaretę, zagotowane z tym rosołem i następnie od niego odcedzone służy sklarowaniu rosołu i sprawia że galareta jest przezroczysta jak szkło. W tym artykule chyba jest błąd.
Aga
31 lipca 2021 o 10:08Auszpik to nie tylko nóżki w galarecie – tu znajdziecie wiecej informacji o auszpiku https://poradzimy24.pl/co-to-jest-auszpik/