Przepis na Wigilię z dawnej „Kucharki Litewskiej”: śledź zapiekany inaczej.
Wymoczyć dobrze cztery śledzie, najlepiej w słodkiem mleku, zdjąć skórkę, wybrać oście i usiekać. Włożyć trochę podsmażonej w maśle usiekanej cebuli, pół kwarty (0,5 litra) śmietany, 4 żółtka i pół kwaterki (1/8 litra) sucharka, uważając aby zbytecznie nie zagęścić. Wysmarować formę masłem, osypać sucharkiem, włożyć massę do formy, osypać pieprzem i wstawić do pieca niezbyt gorącego. Dobrze jest mniej brać do tej siekanki sucharka, a natomiast włożyć kilka upieczonych lub ugotowanych roztartych kartofli. Można tę siekankę dawać zalaną rumianym sosem z cytryną lub sosem grzybowym.
Kucharka Litewska (Wilno, 1881)
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!