Składniki: 10 cebul, 500 g białej kapusty, 100 ml oleju roślinnego, 1 marchewka, 3 łyżki mąki, 1 litr wody, sól, pieprz, liść laurowy, koper, sok z cytryny.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kapustę pokroić w paski, marchew zetrzeć na grubej tarce. Zeszklić cebulę aby usunąć z niej gorycz. Zalewamy cebulę wodą i gotujemy. Dodajemy kapustę, marchew, liść laurowy, pieprz i sól do smaku. Gotujemy wszystko na małym ogniu.
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju roślinnego i smażymy mąkę, stale mieszając. Dodajemy do zupy i odstawiamy na 5 minut. Przed podaniem posypujemy koperkiem i do każdego talerza zupy dodajemy sok z cytryny. Z sokiem cytrynowym zupa cebulowa z kapustą jest znacznie smaczniejsza.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!