Składniki: 80 g kapusty, 2 ziemniaki, 1 marchew, 1 cebula, 1 cukinia, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, pół szklanki ugotowanego ryżu, 4 czubate łyżki mąki pszennej, 2 łyżki bułki tartej, 2-3 łyżki stopionego masła, sól, mielony pieprz.
Kapustę, marchew i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ostudzić. Zetrzeć cukinię, wycisnąć nadmiar płynu. Ugotowane cebulę, czosnek i warzywa zmielić, nadmiar płynu wycisnąć. Dodać cukinię, sól, pieprz, jajko, olej, ryż, mąkę i bułkę tartą, wymieszać powstały farsz. Zostawić na 10 minut. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką jarzynowy farsz i smażymy z obu stron jak kotlety. Warzywne kotlety z ryżem wykładamy na papierowy ręcznik by wsiąkł nadmiar tłuszczu. Podawać ze śmietaną.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!