Składniki: 1 kurczak (ok. 1,5 kg), 0,5 l kefiru, 2 łyżeczki suszonego lub świeżego koperku, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki majonezu, czarny pieprz (świeżo mielony), sól, 2 łyżki oleju słonecznikowego.
Usunąć skórę z kurczaka i pokroić go na kawałki. Dokładnie posmarować majonezem każdy kawałek kurczaka. Wycisnąć 2-3 ząbki czosnku, dodać koperek. Zalewamy kurczka kefirem i zostawiamy ma godzinę aby się zamarynował. Potem wkładamy mięso do garnka, dodajemy trochę masła i zalewamy marynatą, w której był kurczak. Gotujemy około 40 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kurczak w kefirze może być podawany z ziemniakami lub makaronem, według upodobania.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!