Składniki: 3 jajka, 4 twarde pomidory, 300 g pieczarek, 200 g twardego żółtego sera, 300 ml mleka, 150 g mąki, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, koperek, pół łyżki cukru, ćwierć łyżeczki soli.
Robimy ciasto na naleśniki: ubijamy jajka z mlekiem, dodajemy mąkę, cukier i sól. Mieszamy ciasto z koperkiem. Smażymy naleśniki z dwóch stron na rozgrzanej patelni.
Pomidory umyć i pokroić w plasterki, najlepiej żeby były twarde. Pieczarki pokroić, posolić i podsmażyć. Zetrzeć ser, wycisnąć czosnek i razem dobrze wymieszać. Posmarować formę do pieczenia i wykładać do niej kolejne warstwy: naleśnik, na nim pomidory (posolić i popieprzyć), na to pieczarki i ser z czosnkiem i przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Powtarzamy operację: na naleśnik – pomidory (sól, pieprz), pieczarki i ser i znów naleśnik. I tak dalej – aż nam się skończą naleśniki. Ostatni naleśnik posypujemy serem.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Umieszczamy formę w piekarniku na 15 minut. Wyjmujemy i czekamy aż trochę ostygnąć. Przekładaniec naleśnikowy może być podawany i na ciepło i na zimno.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!