Zrobić farsz z wołowiny i wieprzowiny. Doprawić solą i pieprzem, dodać jajko i drobno posiekaną cebulę. Wszystko dobrze zagnieść.Zetrzeć ziemniaki na tarce. Zmieszać twarożek, ziemniaki, krochmal, mąkę i sól.
Ciasto powinno być bardzo gęste. Jeżeli ciasto będzie się sypało dodać trochę ziemniaków. Nie dodaje się więcej wody ani jaj. Ciasto zwałkować na kiełbaskę, pokroić na kawałki, uformować z nich kulki – „lepioszki”, do środka każdej włożyć farsz. Smażyć w oleju roślinnym po obu stronach. Usmażone pyzy składać ciasno do garnka, dodać trochę soli, włożyć liść laurowy, ziele angielskie i zalać wrzątkiem tak aby pyzy przykryć wodą. Dusić na małym ogniu przez 20-25 minut. W tym czasie praktycznie cały bulion wchłonie się w pyzy i będą one soczyste. Pyzy białoruskie podawać z kwaśną śmietaną.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!