Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 3 łyżki mąki, 1 jajko, 250-300 g miesa mielonego (najlepiej mieszanka wieprzowego i wołowego), sól, pieprz czarny mielony, olej roślinny do smażenia.
Surowe ziemniaki utrzeć na małej tarce. Położyć do sita i odcedzić. Masa powinna być wilgotna, miękka, aby można ją było łatwo formować. Sok z ziemniaków zlać do miski by osiadł krochmal. Zlać wodę, natomiast krochmal dodać do ziemniaków.
Wbić jajko, dodać pieprz, sól. Przygotować farsz, dodać przyprawy i pokrojoną cebulę (nie dodawać jajka). Wziąć kawałek masy ziemniaczanej, do środka włożyć farsz i utworzyć kuleczkę. Smażyć na rozgrzanej patelni i wkładać do naczynia. Zalać śmietaną albo sosem i wstawić na 30 minut do duchówki.
Smakosz Kresowy
1 komentarz
Julia
16 listopada 2015 o 19:30Moja mamusia tak robi i są bardzo smaczne -pozdrawiam milutko