Składniki: 1 kg dyni, 2 duże ziemniaki, ćwierć szklanki ryżu, 50 g startego sera, 2 łyżki pokrojonego koperku, 50 g masła, 1 litr mleka, 1 łyżeczka cukru, sól.
Ziemniaki i dynię i pokroić na kawałki, dodać 1,5 litra wody i gotować przez 30 minut. Umyć ryż, zalać wodą i gotować do miękkości, wymieszać z koperkiem i serem i utworzyć kluski. Ugotować w solonej wodzie aż wypłyną. Dynię i ziemniaki potłuc, wymieszać z mlekiem, dodać masło, cukier i sól. Gotować przez 5 minut. Rozłożyć kluseczki po talerzach i zalać gotową zupą.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!