Przepis z dawnej „Kucharki litewskiej”: Wyrostki Bruxelskie
„Wyrostki Bruxelskie” to nic innego, jak dobrze znana brukselka.
Na jednej łodydze tej kapusty znajduje się kilkanaście malutkich główek, i te się tylko używają, liście zaś wielkie i łodygi nie są przydatne. Same małe główki odgotować we wrzącej rozsolonej wodzie, odcedzić na durszlak , wyłożyć na półmisek i zalać masłem zarumienionym z utłuczonym sucharkiem, lub maślanym sosem, który tak się robi:Łyżkę mąki zmieszać z łyżką roztopionego masła, rozprowadzić buljonem do należytej gęstości, zagotować i zalać jarzynę. Można do tego sosu dodać trochę cukru.
„Kucharka litewska”, Wilno, 1881 r.
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!