Składniki: suszone śliwki – 200 g, suszone gruszki – 300 g, suszone jabłka – 200g, rodzynki – 100 g, miód – 200 g.
Suszone owoce zamoczyć na 10 minut w zimnej wodzie. Spłukać. Wlać do garnka 2 litry wody, włożyć gruszki i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Następnie dodać jabłka, śliwki i rodzynki. Gotować jeszcze przez 15 minut. Dodać miód, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Przykryć i odstawić uzwar do ostygnięcia.
Smakosz Kresowy
2 komentarzy
Halina
19 listopada 2015 o 21:58wszystkie przepisy są bardzo smaczne jak widać ,już kiedyś skorzystalam z niektórych przepisow co będę dalej robić ,dziękuję i pozdrawiam
Pasza
31 maja 2024 o 12:15Nie dodaje się miodu do wrzącego wywaru, ponieważ pojawią się szumowiny. Poza tym tradycyjna proporcja to 100g suszonych owoców na 1L wody.