Na pomysł, jak przerabiać dwugarbne ssaki na jadło dla rodaków wpadli naukowcy z Astrachania.
Pierwsze próby wypadły ponoć pomyślnie. Astrachańscy uczeni twierdzą, że wiedzą już, jakiej obróbce wstępnej poddawać twardy produkt pierwotny, aby uzyskać półprodukt nadający się do spożycia. Jeden wniosek patentowy już zgłosili, dwa kolejne będą w lutym.
Planują też współpracę z fermami hodowlanymi i przetwórczymi. Chcą je zachęcić je do produkcji mrożonek z wielbłądów i opracowują kilkanaście propozycji dań: oprócz zup mają być pulpety, zrazy, kiełbasy i inne frykasy.
Astrachańskie wielbłądzie pogłowie to 5 tys. sztuk. Stanowi 70 proc. rosyjskiego stada. Większość stanowią wielbłądy rasy kałmuckiej (95 proc.), jest też niewielka liczba kazachskich i mongolskich.
W regionie jest 5 dużych gospodarstw specjalizujących się w hodowli wielbłądów. W samym Astrachaniu sprzedaje się tygodniowo około 300 kg ich mięsa (po 120 – 160 rubli za kilogram). Niby niewiele, ale zainteresowanie wielbłądziną rośnie.
Pewien problem może stanowić to, że do spożycia nadaje się mięso młode (najsmaczniejsze są ponoć trzylatki, 30-letnie wielbłądy raczej nawet bardzo głodnym mięsożercom nie posmakują), a szybki przyrost pogłowia osiągnąć jest trudno, bo – w przeciwieństwie do takiej na przykład krowy – młode nie rodzą się co rok, a jedynie raz na dwa lata.
Czy mięso wielbłąda wkroczy triumfalnie na rosyjskie stoły? Trafi pod strzechy i do luksusowych restauracji, zastępując obłożone przez Władimira Putina embargiem i sankcjami produkty z Zachodu?
Uprzedzając ksenofobiczne podejście do sprawy, że to przecież jadło muzułmanów, podpowiadamy Rosjanom, że w takim np. Emirates Palace, uznawanym za najbardziej luksusowy hotel świata, podaje się wielbłądzinę m.in. z wędzonym serem halloumi i cebulową marmoladą, w formie carpaccio, duszone a la wołowina Bourguignon, a wśród smakoszy furorę robią smakołyki z czekolady wyprodukowanej na bazie wielbłądziego mleka.
A poza tym jest jeszcze dużo innych czworonogów, które można od biedy zjeść, kiedy głód człowieka dopadnie…
Smacznego!
Kresy24.pl
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!