Z pieczarkami i ogórkiem
Od XIX wieku przepis na Boeuf Stroganow został trochę „poprawiony” – doszły przede wszystkim grzyby (najczęściej pieczarki) oraz konserwowe ogórki, a z przypraw – liście laurowe, ziele angielskie czy papryka, choć w klasycznej recepturze dopuszczalny był tylko czarny pieprz i sól. Cóż, receptur jest tyle, co współczesnych książek kucharskich, a tylko jeden składnik naprawdę niezmienny – dobrej jakości wołowina!
Zatem jeden z dzisiejszych przepisów – pracochłonny, ale znakomity efekt gwarantowany!
Składniki: ok. 60 dag ładnej polędwicy wołowej, 25–30 dag pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki smalcu, 3–4 ogórki konserwowe, mały słoiczek papryki konserwowej, 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub ok. 100 ml przecieru pomidorowego, ¾ szklanki śmietany, liść laurowy, 3–4 ziarenka ziela angielskiego,1 kostka bulionu, 1 łyżeczka ostrej papryki, sól, pieprz.
Przygotowanie: pokrojoną w kostkę cebulę przysmażamy na smalcu na głębokiej, dużej patelni, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Po kilku minutach dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz pokrojoną w długie i wąskie paski wołowinę i smażymy ją, aż zmieni kolor na biały. Dodajemy kostkę bulionową rozpuszczoną w szklance ciepłej wody, doprawiamy pieprzem i solą. Całość dusimy na niewielkim ogniu do miękkości (ok. 60 minut). Gdy wołowina będzie już miękka dodajemy koncentrat lub przecier pomidorowy, pokrojoną w paski paprykę i całość trzymamy na niewielkim ogniu. Po ok. 5 minutach dodajemy pokrojone w plasterki ogórki konserwowe i dokładnie mieszamy z całością. Gotujemy przez kolejne 5–7 minut. W międzyczasie łyżkę mąki rozprowadzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody, dodajemy do śmietany, całość dokładnie mieszamy i dodajemy do Strogonowa. Pod koniec gotowania dodajemy ostrą paprykę.
Rzymski komediopisarz Terencjusz miał kiedyś celnie zauważyć, iż „Książki maja swoje losy”. Bez wątpienia dotyczy to także potraw – tak popularny na naszych stołach Strogonow upamiętnia… postać jednego z rosyjskich pogromców polskiego Powstania Listopadowego! Cóż, kolejny chichot Historii, który warto odnotować!
RES
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!