
Zbiory Autora
Litewskie sucharki i cynamon
Kolejną ulubioną „słodkością” Marszałka Piłsudskiego były niecodzienne suchary, co tak wspominała Aleksandra Piłsudska:
„Zawsze też były w domu litewskie sucharki zrobione ze specjalnych bułeczek, posypane cukrem i cynamonem”.
I ten przysmak możemy wykonać w domu!

Cukiernia Babeczki
Składniki (porcja na 32 sucharki): 500 g mąki pszennej, 7 g suchych drożdży, 1/3 szklanki cukru, 100 g roztopionego i ostudzonego masła, 250 ml letniego mleka, 2 jajka, szczypta soli, 1/2 łyżeczki cynamonu, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, cukier i cynamon do posypania sucharków po wierzchu.
Sposób przygotowania: żółtka (jedno białko pozostawić do posmarowania po wierzchu, drugie można zamrozić) ubić z cukrem na puszystą masę (przy pomocy miksera). Do mąki dodać suche składniki, wlać masę jajeczną oraz roztopione masło i mleko, a także skórkę z pomarańczy. Wyrobić ciasto i odstawić je w ciepłe miejsce żeby podwoiło swoją objętość. Ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do foremek wysmarowanych masłem (użyłam dwóch keksówek); odstawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarować białkiem. Piec około 35 minut w 180 stopniach (w trakcie pieczenia przykryć papierem do pieczenia, żeby wierzch się zbyt mocno nie zrumienił). Ostudzone ciasto pokroić na kromeczki ok. 1 cm i posypać cukrem i cynamonem. Piec (suszyć) w 150 stopniach około 20 minut lub 13 minut z termoobiegiem.

Cukiernia Babeczki
Jednak dla mniej biegłych w sztuce kuchennej jest i dobra wiadomość! „Cynamonowe suchary Marszałka”, według oryginalnej receptury, od jakiegoś już czasu, w porozumieniu z Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku produkuje Cukiernia Babeczki (ul. Armii Krajowej 34, Sulejówek). Firma ta piecze również „Bezowe róże Marszałkowej”, inspirowane gustem Aleksandry Piłsudskiej. Warto dodać, że w okresie, gdy Piłsudscy mieszkali w „Milusinie” wspomniane suchary dostarczał im wprost do wilii miejscowy piekarz Cukierman.

Fot. ShutterStock
RES
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!