„Przełomowego odkrycia”, które okazało się dość prostą sztuczką dokonali naukowcy Sumskiego Narodowego Uniwersytetu Rolniczego na Ukrainie.
Sztuczny substytut ukraińskiego przysmaku opracowali studenci pod kierunkiem adiunkta wydziału żywienia Dmitrija Biduka. Portal segodnia ua. zdradza, że przepis był prosty, wystarczył olej roślinny i żelatyna.
Naukowiec nazywa swój wynalazek „zdrową alternatywą” dla wieprzowej słoninki, ponieważ nie zawiera wielu szkodliwych substancji pochodzenia zwierzęcego. Takie sało może być spożywane nawet przez wegetarian.
-Nasze sało jest zdrową alternatywą dla zwykłego boczku. Ponadto możemy wykonać sztuczny zamiennik o dowolnym smaku: zwykłym solonym, z pieprzem i innymi przyprawami, kwaśnym, słodkim, różnego rodzaju sało- mówi Dmitrij Biduk.
Ponoć smakosze nie są w stanie odróżnić prawdziwego od podróbki.
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!