Przygotować puree i poczekać aż ostygnie. Dodać 3 jajka i zmieszać w jednorodną masę. Udusić pół szklanki kiszonej kapusty. Dodać cebulę usmażoną na smalcu. Połowę wymieszanych ziemniaków wyłożyć na blasze, na nich ułożyć warstwę z kapusty, a na tym drugą warstwę ziemniaków. Można z góry posmarować jajkiem. Wstawić do duchówki na 30 minut. Podawać ze śmietaną.
Smakosz Kresowy
1 komentarz
Kuchnia_Kresowa
6 grudnia 2012 o 15:48Łężnie ziemnie zafascynowały. Zrobiłabym na Wigilię w miejsce kulebiaka z kapustą, ale mam pewien dylemat.
Panie Smakoszu, nie wiem ile w proporcjach do 3 jajek i pół szklanki kiszonej kapusty zrobić puree? I czy ono, puree znaczy się, ma być przed dodaniem jajek tylko z ugniecionych ziemniaków?