Składniki: farsz mięsny, 2 cebule, czosnek, 1/3 szklanki ryżu, 1 marchewka, 1 jajko, 200 g kapusty, 2 łyżki śmietany, sok pomidorowy.
Zmielić mięso z cebulą, czosnkiem i jajkiem. Farsz wymieszać w proporcjach pół na pół z gotowanym ryżem, gotowaną kapustą i marchwią. Uformować kotlety. Włożyć do brytfanki i wstawić leniwe gołąbki do piekarnika na 30 minut.
Póki gołąbki się pieką, zrobić sos: podsmażyć cebulę i marchew, zalać szklanką soku pomidorowego lub z pasty pomidorowej. Dodać 2 łyżki śmietany i przyprawy. Gotować 5 minut.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!