Składniki: 800 g ciasta francuskiego, 800 g podudzia z kurczaka (8-10 sztuk), 400 g grzybów (pieczarek), 400 g ziemniaków, 2-3 cebule, 50 g mleka, 30 g masła, sól i pieprz.
Ugotować ziemniaki, dodać masło i doprawić do smaku. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć, do cebulki dodać pieczarki. Pure z ziemniaków wymieszać z podsmażonymi pieczarkami. Podsmażyć kurczaka i ostudzić.
Z ciasta zrobić kwadraty 15 x 15 (3 mm grubości). Do każdego kwadracika ciasta włożyć 2 łyżki ziemniaków z grzybami i podudzia z kurczaka. Zawiązać nitką. Brytfankę wysmarować masłem, wyłożyć folią i ułożyć na niej woreczki z kurczakiem. Kości mogą być owinięte folią, żeby się nie spaliły. Piec w piekarniku 15-20 minut w temperaturze 180 C. Zanim kurczak w cieście trafi na stół nie zapomnijmy zdjąć nitki.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!