Składniki: 500 g udek z kurczaka, 1,5 szklanki ryżu, 1 jajko, 50 g żółtego sera, olej lub masło do smażenia, bułka tarta, sól, pieprz.
Ugotować ryż w 3 szklankach słonej wody. Kurczaka zmielić, doprawić solą i pieprzem, obsmażyć i dodać starty ser. Wszystko dobrze wymieszać i poczekać aż ostygnie. Ryżowe kulki robimy tak: 2 łyżki ryżu lekko ścisnąć w dłoni i zrobić wgłębienie w masie, włożyć do nich kurzy farsz. Zrobić kulkę i obtoczyć ją w jajku i w tartej bułce. Obsmażać z każdej strony na złoty kolor. Kulki ryżowe z kurczakiem gotowe. Z takiej ilości składników powinno ich wyjść 15-17.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!