Potrawa w potrawie
Kolejnym sposobem na wzbudzenie zachwytu biesiadników kulinarnym mistrzostwem było podawanie całych zwierząt nadzianych całkiem innym mięsem! Na wielkanocnej uczcie u marszałka szlachty guberni mińskiej Franciszka księcia Sapiehy, jak opisywał „Kurier Warszawski” z 31 marca 1828 roku:
„Wojewoda Sapieha w Dereczynie takie wyprawił święcone, na które zjechało się co niemiara panów z Litwy i Korony […]. Na stole stało cztery przeogromnych dzików, to jest tyle ile części roku. Każdy dzik miał w sobie wieprzowiny, alias szynki, kiełbasy, prosięta, etc. […]. Stało tandem 12 jeleni, także całko upieczonych, z złocistymi rogami, całe do admirowania, nadziane było rozmaitą zwierzyną, alias zającami, cietrzewiami, dropiami, pardwami. Te jedynie wyrażały 12 miesięcy. Naokoło były ciasta sążniste tyle ile tygodni w roku, to jest 52, całe cudne placki, mazury, żmudzkie pierogi, a wszystko wysadzane bakalią. Za nimi było 365 babek, to jest tyle, ile dni w roku, a przy nich 8760 jaj pisanek, to jest tyle, ile godzin w roku. Każde było adorowane inskrypcjami, floresami, że niejeden tylko czytał, a nie jadł”.
Księciu Sapiesze nie ustępował wojewoda wileński i trocki Mikołaj książę Radziwiłł, zwany Sierotką (czego opis znajdziemy w „Tygodniku Literackim” z 1840 roku), u którego pośrodku stołu wielkanocnego stał baranek, na którego
„godziło czterech dzików okropnej wielkości, upieczonych całkowicie, a 12 jeleni ze złoconymi rogami w różnych pozyturach wyskakiwało z lasu, który był z drzew pomarańczowych, różnymi konfektami obrodzonych”.
Jednak wszystkie te staropolskie „kulinarne dziwactwa”, oprócz imponującego rozmachu chyba nierozerwalnie związanego z tamtymi czasami, trochę bledną, gdy uzmysłowimy sobie i nasze dzisiejsze gusta! Kto bowiem wzgardzi dobrze przyprawionymi flakami wołowymi, czerniną z krwi kaczej czy gęsiej, cynaderkami, płuckami na kwaśno, ozorem na szaro, móżdżkiem wieprzowym po polsku?… W końcu „o gustach (smakach) się nie dyskutuje”, a spróbować warto każdej potrawy, co autor „Kuchni Kresowej” swoim P.T. Czytelnikom serdecznie poleca!
RES
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!