Składniki: 3 kg niedużych jabłek, bez defektów, 4 kg kapusty, 2-3 marchwie, 3 łyżki soli, 2 łyżki cukru.
Umyć kapustę. Obrać i umyć marchewki i zetrzeć je na grubej tarce. Kapustę cienko pokroić, dodać startą marchew, cukier i sól. Odstawić na trochę by kapusta puściła sok. Umyte jabłka umieścić w garnku, obłożyć naokoło kapustą, także w szczelinach między jabłkami. Z góry ułożyć 2-3 cm warstwę kapusty. Wlać sok z kapusty. Na samej górze położyć duże liście kapusty i docisnąć czymś ciężkim. Przez dwa tygodnie jabłka z kapustą powinny stać w temperaturze pokojowej, a kolejne dwa tygodnie na balkonie lub tarasie.
Kiszone jabłka z kapustą są dość czasochłonne w przygotowaniu, ale efekt jest tego wart!
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!