Składniki: 1,5 szklanki tłustego kefiru, 2 jajka, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka cukru, 5 łyżek oleju roślinnego, pół łyżeczki bazylii, 1 łyżeczka kminku.
Mikserem ubić jajka z cukrem, solą i kefirem. Wsypać sodę, wymieszać do spieniania. Dodać mąkę, olej roślinny, bazylię, ubić ponownie. Wlać ciasto do natłuszczonej formy, posypać kminkiem. Umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec przez 20-25 minut w temperaturze 180-200 stopni. Jak widać placek lepioszka na kefirze jest prosty w wykonaniu, a przy tym smaczny!
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!