Składniki: 1 szklanka kefiru, pół kostki masła lub margaryny, 6 jajek (3 do ciasta, 3 do farszu), pół łyżeczki sody, pół łyżeczki soli, 500 g białej kapusty, pół litra mleka, 50 g żółtego sera, mąka na ciasto.
Kapustę drobno posiekać i gotować w osolonym mleku. Pilnować by się rozgotowała. Mleko zlać, a kapustę ochłodzić. Ugotować trzy jajka i pokroić w kostkę, wymieszać z kapustą. Farsz do ciasta gotowy.
Teraz roztrzepać 3 kolejne jajka, dodać kefir, sól, sodę i dobrze wymieszać. Dodać mąkę. Ciasto powinno być jak na naleśniki. Wymieszać ciasto z zamrożonym masłem (mieszać bez fanatyzmu!) – kawałki masła powinny pozostać w cieście. Do natłuszczonej formy wlać połowę ciasta i wyrównać. Ostrożnie umieścić nadzienie na cieście. Na górę wlać resztę ciasta, delikatnie rozprowadzając. Włożyć ciasto do gorącego piekarnika na 15-20 minut. Następnie wyjąć i położyć na górze kilka łyżeczek masła by roztopiło się po cieście. Posypać z góry tartym serem i z powrotem do piekarnika. Gotowy placek z kapustą wyłożyć na deskę i nakryć ściereczką na kilka minut. Cudownie pyszne na gorąco, ale i na zimno bardzo dobre!
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!