Składniki: 10 ziemniaków, 100 g mielonego mięsa wieprzowego, 100 g mielonej wołowiny, 1 jajko, łyżeczka mąki ziemniaczanej, łyżka mąki, 1 mała cebula, koperek lub natka pietruszki, sól, pieprz czarny mielony, śmietana, szczypiorek, łyżka oleju, masło.
Ciasto na cepeliny robimy z surowych ziemniaków z dodatkiem gotowanych. Ziemniaki powinny być dobrane bardzo starannie. Połowę ziemniaków ugotować w mundurkach, obrać i zrobić puree. Drugą połowę zetrzeć na drobnej tarce i zostawić w durszlaku na parę minut, by ściekła woda.
Do puree dodać surowe ziemniaki, jajko, mąkę, sól i pieprz. Dobrze wszystko wymieszać – zrobić ciasto. Z ciasta lepimy kulki i rozwałkowujemy. Do środka wkładamy doprawiony farsz mięsny i dobrze sklejamy brzegi – jak na zrazy. Następnie wkładamy cepeliny kresowe do wrzącej lekko posolonej wody, do której można też dodać łyżkę oleju. Kiedy cepeliny wypłyną, gotować jeszcze przez 5-7 minut. Po wyjęciu z wody posmarować masłem. Podawać ze śmietaną.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!