
Fot: kuriergalicyjski.com
Wielkanoc to czas radosnego świętowania Zmartwychwstania Pańskiego, które łączy ludzi na całym świecie. I chociaż tradycje różnią się, to ich wspólnym mianownikiem jest uroczyste dzielenie się posiłkami. Jest to także okazja by radośnie spędzić czas z bliskimi. Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a Ty jeszcze nie wiesz co przygotować na świąteczny stół? Nic straconego. Oto kilka przepisów na niebanalne potrawy świąteczne, które serdecznie Państwu polecam.
Soczysty schab
Składniki:
1 kg schabu
1,5 l zimnej wody
3/4 szklanki jasnego sosu sojowego
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
2 cebule
8 ząbków czosnku
3 liście laurowe
3–4 sztuki ziela angielskiego
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach.
Wykonanie:
Umyty, osuszony schab włożyć do garnka, dodać cebule przekrojone na pół z łupinami, obrany i pokrojony w plasterki czosnek, ziele angielskie, musztardę, pieprz. Wszystko zalać zimną wodą, wlać sosy, podgrzać zawartość garnka, a gdy zakipi, gotować 8–10 minut pod przykryciem. Wyłączyć, zostawić do wystygnięcia. Następnie zagotować jeszcze raz i gotować ponownie 8–10 minut. Odłożyć do wystygnięcia, a potem do lodówki na noc.
Szponderek
Składniki:
1,5kg mięsnego szponderka
5–6 ząbków czosnku
2,5 łyżeczki soli
2,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka bazylii
ostra musztarda.
Wykonanie:
Umyty, osuszony szponderek naszpikować plastrami czosnku, następnie ze wszystkich stron (skórkę też) natrzeć mieszanką przypraw. Na wyścieloną w kilka warstw folię aluminiową umieścić szponderek, najpierw spód nasmarować ostrą musztardą i posypać mieszanką przypraw. Wierzch szponderka i boki też posmarować musztardą, posypać bazylią i mieszanką przypraw, tymi, którymi nacieraliśmy szponderek. Szczelnie go zawinąć i piec w 120°C 2 godziny.
Pasztet wątrobiany
Składniki:
500 g wątróbki kurzej
500 g farszu mięsnego (obojętnie jakiego)
2 łyżki grysiku
4–5 jaj
3 średnie cebule
3 średnie marchewki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa.
Wykonanie:
Umytą, oczyszczoną wątróbkę lekko obsmażyć na oleju (żeby nie było krwi). Natrzeć marchew na tarce o dużych oczkach, 1 cebulę pokroić i poddusić na oleju do miękkości. Wszystko razem zmielić 2 razy, dodać farsz, jajka, grysik, 2 cebule zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej. Wszystko razem dobrze wyrobić i odłożyć na 1 godzinę. Wyłożyć masę do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki, z wierzchu można posypać papryką. Piec w 180°C 45 minut.
Jajka w wiosennym sosie
Składniki:
6–8 jaj
pęczek rzodkiewki
pęczek szczypiorku
1 długi ogórek,
Koperek
250 g śmietany,
4 łyżki majonezu
sól
pieprz
natka pietruszki.
Wykonanie:
Ugotować jajka. Rzodkiewki i ogórek pokroić w drobną kostkę, szczypiorek i koperek pokroić drobniutko, dodać sól, pieprz, wymieszać. Dodać według uznania śmietanę, majonez lub jogurt, wymieszać i wyłożyć na półmisek. Na wierzch sosu wyłożyć pokrojone na pół lub na ćwiartki jajka. Udekorować można posiekaną pietruszką.
Przepyszne sosy do jajek, wędlin, pasztetu
Sos wiosenny
Składniki:
Po 4 łyżki majonezu i śmietany 18%
2–3 ząbki czosnku
po pół pęczka szczypiorku i koperku
cukier
sól
pieprz do smaku.
Wykonanie:
Umyty szczypiorek i koperek drobniutko pokroić, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, majonez, śmietanę i dosmaczyć solą, cukrem i pieprzem, wymieszać.
Sos musztardowy
Składniki:
4 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany
3 łyżeczki musztardy łagodnej
3 łyżeczki musztardy ostrej
1–2 łyżeczki musztardy francuskiej
1–2 pęczki szczypiorku
1–2 łyżeczki octu jabłkowego
sól
cukier
pieprz do smaku.
Wykonanie:
Umyty szczypiorek drobniutko pokroić, dodać wszystkie składniki, dosmaczyć, wymieszać.
Sos z jabłkiem i chrzanem
Składniki:
1 średnie jabłko
2 jajka
2,5 łyżeczki tartego chrzanu
1,5 łyżki śmietany 18%
1,5 łyżki majonezu
sól
cukier
pieprz do smaku.
Wykonanie:
Umyte, obrane jabłka i ugotowane jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać resztę składników, dosmaczyć, wymieszać.
Sałatka świąteczna
Składniki:
3 marchewki
6–7 jajek
200 g szynki
1 czerwona papryka
200 g groszku
180 g kukurydzy
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu
sól
pieprz.
Wykonanie:
Ugotowane marchewki i jajka, szynkę i paprykę pokroić w kostkę, dodać resztę składników, dosmaczyć, wymieszać.
Sałatka wielkanocna
Składniki:
6 jaj
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona
250 g szynki konserwowej
250 g sera żółtego gouda
kukurydza
pęczek szczypiorku
majonez
sól
pieprz.
Wykonanie:
Umyte oczyszczone papryki, ugotowane jajka, szynkę, ser żółty pokroić w kostkę, szczypiorek drobno posiekać, dosmaczyć, dodać majonez, wymieszać.
Sałatka porowa
Składniki:
4 pory(biała część)
8–10 jaj
puszka kukurydzy
puszka groszku
4 ogórki konserwowe
majonez lub jogurt
sól
pieprz.
Można też dać szczypiorek (według uznania).
Wykonanie:
Umyty por przekroić na cztery, pokroić, zalać wrzątkiem. Jajka i ogórki pokroić w kostkę, dodać odcedzony, odciśnięty por, kukurydzę, groszek, majonez lub jogurt, dosmaczyć, wymieszać.
Babka klasyczna
Składniki:
250 g masła
1,5 szklanki cukru
5 jajek
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
cukier puder do posypania.
Wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową.
Wykonanie:
Masło z cukrem zmiksować na wysokich obrotach 5 minut, dodawać po jednym jajku. Mąkę z proszkiem i solą wymieszać i stopniowo dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem, dodać ekstrakt, wymieszać. Ciasto przelać do formy, wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec w 180°C 45–50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub pokryć lukrem.
Pyszna, lekka babka z kisielu
Składniki:
5 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka kisielu (w proszku, bez cukru)
1 szklanka oleju
1 szklanka mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Jaja ubić z cukrem na pulchną masę, wlewać stopniowo olej, miksować. Przesianą mąkę wymieszać z kisielem i proszkiem do pieczenia, a następnie połączyć z masą jajeczną, miksować.
Ciasto przelać do formy, wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec babkę w 180°C 40–45 minut.
Idealny sernik lwowski
Składniki:
1 kg twarogu
8 jaj
200 g cukru
150 g masła
sok i skórka z 1 cytryny
4 łyżki krochmalu
4–5 łyżek śmietany
100 g zmielonego maku
100 g suchej żurawiny
100 g suchych moreli (można dowolne, według swego upodobania, bakalie).
Polewa:
100 g czekolady
60 g masła
20 ml śmietany.
Wykonanie:
Morele i żurawinę zaparzać nie trzeba, morele pokroić. Masło roztopić, z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Zmielony twaróg wymieszać mikserem z sokiem, skórką, cukrem, masłem i śmietaną, dodawać po jednym jajku na mniejszych obrotach miksera, pod koniec dodać krochmal. Od masy serowej odłożyć 8 łyżek i wymieszać z makiem. Do reszty masy dodać bakalie. Dowolną formę wyścielić papierem do pieczenia lub natłuścić i posypać mąką. Wlać makową część do formy, a na nią wylać masę serową. Piec w 160–170°C 1 godzinę 20 minut. Na dół piekarnika postawić miskę z gorącą wodą. Po upieczeniu sernik zostawić na 30 minut w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiach. Jak sernik wystygnie włożyć do lodówki. Składniki na polewę rozpuścić w rondelku i polać sernik.
Sernik snikers
Składniki na ciasto:
500 g mąki
40 g kakao
3 jajka
100 g cukru
150g masła
12 g proszku do pieczenia
100 g śmietany.
Masa serowa:
1 kg twarogu
100 g cukru
4 jajka
50 g masła albo śmietany
1 budyń jasny (w proszku) lub 40 g mąki ziemniaczanej.
Krem:
300 g masła
500 g zgotowanego mleka skondensowanego
200 g podsmażonych orzeszków arachidowych.
Wykonanie:
Składniki na ciasto połączyć, zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. Dwie części położyć do lodówki, a dwie do zamrażarki. Składniki na masę serową razem zmiksować. Na blaszkę 25×35cm, wyłożoną papierem do pieczenia rozwałkować jedną część ciasta z lodówki, wylać 1/2 masy serowej, na to zetrzeć jedną część ciasta z zamrażarki na tarce o dużych oczkach. Piec w 180°C 25 minut. Upiec drugą połowę. Miękkie masło utrzeć, dodać mleko skondensowane i rozdrobnione orzeszki. Gotową masą przełożyć placki. Z roztopionej czekolady można zrobić na serniku esy-floresy albo pokryć lukrem.
Placek jabłkowo-orzechowy
Składniki:
3 szklanki mąki
125 g masła
2 jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki śmietany
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 kg jabłek (przed obraniem)
2 galaretki owocowe.
Orzechowy blat:
250 g zmielonych orzechów
300 ml mleka
3/4 szklanki cukru
280g masła.
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Każdą z nich upiec w blaszce 25×35cm, wyłożonej papierem do pieczenia w 180°C 15–20 minut. Poobierać jabłka, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dusić do miękkości. Zdjąć z ognia, dodać galaretki, dokładnie wymieszać. Do blaszki włożyć jeden placek, na niego masę jabłkową, przykryć drugim plackiem. W rondelku zagrzać mleko z cukrem, dodać zmielone orzechy i pogotować na małym ogniu do zgęstnienia. Miękkie masło utrzeć i dodawać po trochę ostudzoną masę orzechową. Masę wyłożyć na placek. Wierzch można posypać płatkami migdałowymi lub kokosem albo zrobić esy-floresy z roztopionej czekolady.
Życzę Państwu zdrowych, radosnych, spokojnych, rodzinnych świąt Zmartwychwstania Pańskiego oraz smacznej święconki.
Jadwiga Sabadasz
Tekst ukazał się w nr 6 (466), 28 marca – 14 kwietnia 2024
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!