Cepeliny litewskie
Drugą absolutną „klasyką” litewskiej kuchni są cepeliny, czyli spore ziemniaczane pyzy z mięsem, podane ze śmietaną i skwarkami, ale ja równie czasem z sosem grzybowym czy pieczeniowym.
Dziwna nazwa wywodzi się od kształtu tej potrawy, przypominającej sterowiec, który skonstruował w roku 1900 niemiecki generał i inżynier Ferdinand Graf von Zeppelin.
Składniki na ciasto ziemniaczane: 2,5 kg dużych ziemniaków; około 600–700 g ziemniaków ugotowanych i przestudzonych; 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej; sól.
Składniki na nadzienie: około 800 g łopatki wieprzowej; około 200 g boczku świeżego; 1/2 szklanki zimnej wody; 2 namoczone i odciśnięte bułki; 3 większe pokrojone w kostkę i zrumienione na smalcu cebule; 3–4 ząbki czosnku; łyżka majeranku; sól i świeżo mielony pieprz.
Składniki na okrasę: 300 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę; 2 cebule pokrojone w kostkę; smalec do smażenia (według uznania).
Przygotowanie: nadzienie – mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia, wyrobić dokładnie dodając zimną wodę, później odciśniętą bułkę, zrumienioną cebulę, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Gotowy farsz wstawić do lodówki.
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, wylać na sito wyłożone bawełnianą ściereczką, a następnie odcisnąć z nadmiaru soku. W tym czasie zmielić ugotowane ziemniaki, dodać do tych odciśniętych, wsypać mąkę ziemniaczaną i sól, krótko wyrobić jednolitą masę – ciasto powinno być miękkie ale jednocześnie takie, aby nie kleiło się do rąk. Całość podzielić na mniej więcej jednakowe, nie za wielkie porcje, każdą rozpłaszczać w dłoni, nadziewać porcją mięsa i dokładnie sklejać. Obtaczać w zwykłej mące, formując podłużny kształt cepelina. Wrzucać na osolony wrzątek, gotować aż do wypłynięcia i jeszcze z 8–10 minut. Od razy wykładać na talerze, polać obficie okrasą.
Tradycyjna kuchnia litewska, jak widać, niezbyt dba o dietę… Ale by wydobyć jej znakomity smak zdecydowanie należy przestrzegać starego, litewskiego przysłowia, znanego wszystkim tamtejszym gospodyniom domowym:
,,Jakie mięso, taka zupa!”.
RES
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!