Składniki: 15 ziemniaków, 3/4 szklanki mąki, 1 cebula, bulion, 200 g tłuszczu, boczek, sól.
Obrać surowe ziemniaki, utrzeć na małej tarce, dodać mąkę, sól i zagnieść. Otrzymane ciasto cienko rozwałkować i pokroić w prostokąty 2 x 4 (według niektórych, jeśli pokroimy w romby – otrzymamy kopytka litewskie…). Upiec w piekarniku. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojoną cebulę i smażyć dalej na złoty kolor. Przed podaniem włożyć kopytka na 3-5 minut do gotującej się wody lub do bulionu. Kopytka białoruskie rozłożyć na talerzu i podawać z boczkiem i smażoną cebulką lub – jak na zdjęciu – z sosem grzybowym.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!